Portalkini
Hello There, Guest! Register
Selamat datang ke Portalkini.com. Jika ini kali pertama anda melayari website ini, sila gunakan button REGISTER untuk mendaftar. Selepas mendaftar anda mempunyai akses penuh kepada thread yang telah dikunci. Jika anda sudah mendaftar, sila klik LOGIN untuk masuk. Jika terdapat sebarang permasalahan dalam pendaftaran anda boleh klik butang CONTACT. Pendaftaran adalah percuma.

NordFX

All banners display are for advertisement only. Want to put your banner here with our latest lower rate ?? Click Here


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ubuntu OS
#1
Wink 
[Image: ubuntu-wallpaper-easy.png]

Ubuntu OS


Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Ia sesuai digunakan pada pelbagai jenis komputer. Apa yang menarik mengenai Ubuntu ialah, ianya PERCUMA!!! Anda bebas menggunakannya di mana sahaja. Ubuntu juga dilengkapi dengan aplikasi asas yang anda perlukan.Perisian yang disertakan dalam Ubuntu adalah bebas dan bersumber terbuka. Hebat bukan?


angan tak percaya, Ubuntu memang percuma. Anda boleh muat turun, disalin dalam cakera padat dan dikongsi dengan sesiapa sahaja. Bukan seperti perisian Microsoft Windows yang memerlukan anda membayar lesen. Sungguhpun Ubuntu tidak kebal,namun setakat ini, tiada lagi virus yang dapat menerobos masuk ke sistem operasi ini.

Bagi syarikat atau sesiapa yang mahukan persekitaran aplikasi yang stabil, anda boleh menggunakan versi Sokongan Jangka Panjang SJP (atau LTS, Long Term Support) yang akan disokong selama 3 tahun untuk komputer peribadi dan 5 tahun untuk komputer pelayan.

Dengan Aplikasi Pemasangan yang mudah, anda hanya perlukan lebih kurang 25 minit sahaja untuk memasang Ubuntu pada komputer anda.

Rasailah kehebatan Ubuntu. Jumpa anda di Forum Ubuntu untuk berkongsi ilmu, pandangan dan pendapat.


Maklumat lanjut berkaitan Ubuntu sila ke laman ini
Reply
Thanks given by:
Advertisement
#2
da try ke.. den dulu ada try skali. kejap je. pastu run microsoft balik. wahaha
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
#3
(02-24-2012, 02:36 PM)DreamCatcher Wrote: da try ke.. den dulu ada try skali. kejap je. pastu run microsoft balik. wahaha


Guna je 2 OS, den guna versi boot dari cd je, klau ada kes windows corrupt ke, ble masuk ubuntu ambil file sblm format,,:)
Reply
Thanks given by:
#4
bule ke buat bekap.. bukan tak sama os ?
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
#5
(02-24-2012, 02:56 PM)DreamCatcher Wrote: bule ke buat bekap.. bukan tak sama os ?


Bole, dia just kita "boot segera" OS dari cd/dvd untuk masuk ambil file dalam hdd sblm format,

Kepantasan boot lebih kurang sama macam boot windows dari hdd..
den ada 2, windows xp n Ubuntu, jadi senang klau pc kna virus smpai x ble guna fungsi windows asal, guna yg boot cd tu Winking
Reply
Thanks given by:
#6
nanti den cuba install balik. dulu ada cd ubuntu ni. mintak dari dorang. laju je dorang pos
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
Advertisement
#7
xde tuto ke camna nak guna
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:




Users browsing this thread: 1 Guest(s)