Portalkini
Hello There, Guest! Register
Selamat datang ke Portalkini.com. Jika ini kali pertama anda melayari website ini, sila gunakan button REGISTER untuk mendaftar. Selepas mendaftar anda mempunyai akses penuh kepada thread yang telah dikunci. Jika anda sudah mendaftar, sila klik LOGIN untuk masuk. Jika terdapat sebarang permasalahan dalam pendaftaran anda boleh klik butang CONTACT. Pendaftaran adalah percuma.

NordFX

All banners display are for advertisement only. Want to put your banner here with our latest lower rate ?? Click Here


Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teknik Drift
#1
A.alaikum kenkawan..

Pengenalan:

Drifting ialah keadah dimana umpan dihulur tanpa batu ladung dan pelampung. umpan akan dibiarkan bebas untuk berenang dipermukaan hingga ke pertengahan kedalaman air bergantung arus air.

Sasaran:

Mangsa sasaran ialah semua jenis species predator yang mencari makan dipermukaan hingga kepertengahan air spt:
tenggiri
aruan tasek
layaran
mersuji/marlin
tongkol
belitung
wahoo
dogtooth

Jenis Umpan:

Umpan yang boleh digunakan untuk drifting terdiri drp ikan kembong, selar, tongkol, sotong, udang, lolong dan tamban.

Peralatan:

Drifting ini bergantung pada species apa yang ingin diduga. sekiranya species marlin, dogtooth, wahoo dan jerung yang mega dicari sediakanlah set heavy set. Rod 80lb - 130lb jenis stand up dan reel yang bagak spt PeNN International 130T.
Memandangkan kita masih memancing dalam negara baiklah kita maksudkan dengan species tenggiri, belitung, tongkol dan layaran.
Set medium heavy spt rod 15lb - 30lb sudah memadai untk ikan kelas tu. reel kelas navi 8000PG sudah tentu padan untuk kelas ini. saya cadangkan kenkawan gunakan reel multiplier spt ticateam, shimano 975, tekota 600 dan yang sewaktt dengannya.
mainline braided 30lb sepanjang 200mtr disambung shock leader 30lb sepanjang 10mtr. perambut dari jenis florocarbon sepanjang 1 mtr disambung coated steel wire 30lb sepanjang 6 inci. penggunaan matakail yang tajam spt brand owner dan gamakatsu lebih mencerahkan peluang.

Cara2:

Cangkutkan matakail kat umpan cthnya ikan kembong kat pangkal tengkorak ikan dan disirip tengah ikan menggunakan double hook. pastu lepaskan ikan tersebut keair dan biarkan ia berenang bebas. lepaskan sepanjang 40 ke 60mtr. kalau tiada arus umpan akan memgeliling bot jadi sebiji batu ladung kecil digunakan untuk mengawal pergerakan umpan. pelampung juga boleh digunakan untuk tujuan mengawal pergerakan ikan. sekiranya air berarus perlahan hulurkan umpan tanpa batu ladung atau pelampung. tetapi sekiranya arus terlampau laju sebiji ladung diperlukan.

Sumber dari:http://wamildin.multiply.com/reviews/item/67
Reply
Thanks given by:
Advertisement
#2
takde video ke tt Winking
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#3
ingat drift keta tadi Winking
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#4
ooo. memancing.. ingat macam tohai initial d tu
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#5
den ingat drift keta gak hehe tertipu akhirnya...x pernah g mansing di laut biasanya kat paya belakang umah jer...
Reply
Thanks given by:
#6
perghhh..tertipu den...
ingatkn br lnk blaja teknik drift kete..huhuh...
Reply
Thanks given by:
Advertisement
#7
ni pakej drift speedbot jer....kekeke
Reply
Thanks given by:
#8
mati2 aku igt drift keta...
Reply
Thanks given by:




Users browsing this thread: 1 Guest(s)