Portalkini
Hello There, Guest! Register
Selamat datang ke Portalkini.com. Jika ini kali pertama anda melayari website ini, sila gunakan button REGISTER untuk mendaftar. Selepas mendaftar anda mempunyai akses penuh kepada thread yang telah dikunci. Jika anda sudah mendaftar, sila klik LOGIN untuk masuk. Jika terdapat sebarang permasalahan dalam pendaftaran anda boleh klik butang CONTACT. Pendaftaran adalah percuma.

NordFX

All banners display are for advertisement only. Want to put your banner here with our latest lower rate ?? Click Here


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gunung Jerai
#1
Pengalaman semasa mendaki Gunung Jerai, Naik arah Yan Kedah..

[Image: gunung.jpg]

gmbar ni amik kt google je, sbb masa daki gunung jerai aritu bawak talipon jnis biasa je yg x da camera..:)



[Image: DSC_0384.JPG]
Ni dia gmbar air terjun berasap tu, time ni mungkin musim panas kot,,haha, siap ada gua lg kt blakang tu, time musim hujan mmg terbaik..:)

Kami mula dakian dari Air terjun Titi Hayun Tangga Kenari di Yan, melalui tangga yang digelar tangga kenari 1000 tahun, apa motif digelar sebegitu rupa den pon x tahu..

Itulah kali pertama den naik sampai puncak, sebelum ni naik sampai penghujung tangga kenari je, ingat kt situ paling tinggi, hari itu bawak kawan den yg pandai selok belok gunung jerai tu baru tahu langit tinggi rendah :)

sampai je penghujung tangga kenari tu den terus tidor, siap makan2 lagi, kata kawan den, ni baru peringakat pertama, ada lagi 3 peringkat, peringkat ke-2 dan ketiga lagi panjang n mencabar dari peringkat pertama tu, terkejut beruk den,,wakakak

Lepas makan minum smua, teruskan perjalanan, kami semua seramai 4 orang je, separuh perjalanan, kawan den yg sorang tu da letih, jalan sekejap je dia rehat,,dia kt belakang, macam2 jumpa kt atas tu termasuk bekas **** hutan, kawan den cakap, besar **** hutan ni, mujur kami x terserempak ..kalau x, mmg lompat atas pokok la jawabnya..:)

Teruskan lagi perjalanan, kawan den yang sorang lagi da jaga2 dengan senjata, mana la tahu ada bnda x diingini, Dipendekkan cerita kami ambil masa 6 jam untuk sampai ke puncak (ada air terjun siap ada wap lagi), tapi time den naik tu x da wap, mungkin sebab musim panas time tu..

Gunung jerai ni memang indah, ada satu kawasan tu sebijik macam kt luar negara, kami gelar kawasan tu kawasan merah, sebab pokok, daun n tanah t situ semua berwarna merah..Macam2 yang kami jumpa termasuk batu kristal, tapi kawan den x bagi ambik batu tu takut ada benda ikut, maklumla gunung jerai bnyak menyimpan sejarah makhluk ghaib..


Kami teruskan perjalanan smpai ke atas puncak, sempat lagi tidor utk hilangkan keletihan, Solat kemudian makan semua,,pastu mula la malas nak turun, mana x nya, dah pukul berapa time tu, memang kami bajet sampai di bawah mesti malam,

kami pon call mmber yang x datang soh datang amik, macam2 alasan dia bagi, last2 kna la pasrah jugak, turun dari atas mengambil masa 2 jam. separuh perjalanan kaki den krem..berhenti 15 mnit sampai kaki ok balik baru sambng perjalanan,

sampai di bawah macam orang asli, kasut x pakai, dengan serabut, muka x tahu la macam apa..pukul 7 malam, sempat lagi solat asar, kemudian, rilek kjap baru balik rumah, sampai rumah bukak beg tengok air yang den ambil masa mandi kt air terjun wap kt atas tu,,yang bestnya air tu masih sejuk setelah 3 jam den masukkan dalam botol..


ni la sedikit ebanyak pasal pengalaman ke gunung jerai..:)
Reply
Thanks given by:
Advertisement
#2
tahun 2004. Lama gak tu ek
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#3
(03-23-2012, 04:08 PM)gamemaster Wrote: tahun 2004. Lama gak tu ek


Bukan, tu tahun gambar tu diambil, gmbar tu den ambik kt google je, den naik 2/3 tahun lepas rsanya
Reply
Thanks given by:
#4
Jerai pernah sampai sekali. During uni time. Kelab kembara punya trip & camping kat situ. Mmg best ;)
Reply
Thanks given by:
#5
Macamana nak pergi sini? ada chalet ke dkt atas tu
Reply
Thanks given by:




Users browsing this thread: 1 Guest(s)