Portalkini
Hello There, Guest! Register
Selamat datang ke Portalkini.com. Jika ini kali pertama anda melayari website ini, sila gunakan button REGISTER untuk mendaftar. Selepas mendaftar anda mempunyai akses penuh kepada thread yang telah dikunci. Jika anda sudah mendaftar, sila klik LOGIN untuk masuk. Jika terdapat sebarang permasalahan dalam pendaftaran anda boleh klik butang CONTACT. Pendaftaran adalah percuma.

NordFX

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jom Share Pics Chart Korang
#21
(03-13-2012, 04:11 PM)mattop Wrote: terbaeekk... terbaeekk....

Mattop pun trader gak ek Winking
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
Advertisement
#22
• salam....dah lama guna fibo..sebab....semua sifu aku guna fibo...termasuk yg pernah jadi trader bank...kat MALAYSIA..penggunaan fibo dah jadi wajib sebab kita kena tengok retracement level...penggunaan fibo akan jadi lebih tepat..jika semua big traders dan bankers menggunakan teknik yang sama..
setakat ini..penggunaan fibo yang bagus dan seiring dengan trend adalah berdasarkan weekly candlestick trend....kena tau cara memahami candle stick buyer dan seller...walaubagaimanapun terpulang kepada cara masing-masing trading..samada intraday..atau swing....cara yang paling selamat untuk yang sibuk bekerja ialah cara swing...
tool fibonacci tak boleh diguna kan sendirian,perlu ada support tool seperti tool trendline dan indi moving average..untuk filter trend atau signal..biasanya tool fibo digabungkan dgn tool trendline,ema,candle reversal,chart pattern,termasuk perlu kenali zon support dan resistance...big round number..(1.3100..,1.3200..1.3300....

Yang paling penting kena jaga stoploss berdasarkan money management..
formula :
Peratusan Kerugian/ = Price Per pip/Size lot
Jarak stop loss
Contoh:

Modal = USD1K
Peratusan Kerugian = 5%
Jumlah Kerugian = USD50
Jarak stoploss = 132 pip
Size Per Lot = 0.37 USD Utk 4 Decimal Broker
USD50 / = 0.37 pip/Size lot
132pips
Sebelum guna FIBO,kena tau HUKUM FOREX...pastikan sebelum buy atau sell,kena tunggu harga buat retracement terlebih dahulu..untuk yang trade swing..kena tau secara purata berdasarkan data-data yg lepas.... hari isnin dan selasa adalah "retracement day"..kita akan mula swing biasanya bermula dari hari rabu dan seterusnya..
Dalam metatrader Fibo ada 3 jenis

1. Fibo Retracement - untuk mengukur pullback A dan B mencari C
2. Fibo Extension - untuk mengukur projection C ke D
3. Fibo Expansion - untuk mengukur wave 3 selesai
- Fibo Expansion digunakan untuk melihat gerakan ABC yang biasanya di bantu oleh trendline yang kemudian dari itu boleh meramalkan ke manakah akan berakhirnya wave 3.
Biasanya jika harga telah pun tiba di level 161.8 atau 261.8, kita boleh lah ambil profit samada anda seorang trader intraday atau pun swinger mingguan...

Jika tiba di zone 161.8 atau 261.8... tentulah ada sesuatu yang bakal berlaku.. dan jika TREND ini selesai di level tersebut,.. market boleh berpatah balik untuk retracement.

Jika retracement berlaku... kita hanya perlu menaikkan Fibo Level 100 tu ke D.. maka nanti kita akan dapat melihat 3 golden ratio fibo (61.8%, 50.0% dan 38.2%) berada di antara A (tempat asal) dan B ( level 100% yang di alihkan ke D..)

Mana-mana trend tidak akan berubah selagi mana lokasi A tidak ditembusi.

Contoh cara-cara pengiraan berdasarkan money management..
Jarak stoploss based on Money management
Peratusan Kerugian/ = Price Per pip/Size lot
Jarak stop loss
Contoh:

Modal = USD1000
Peratusan Kerugian = 5%(5/100xusd1000=usd50)
Jumlah Kerugian = USD50
Jarak stoploss = 50 pip
Size Per Lot = 1.0 USD
Jika 1st lot terkena stoploss,ada baki lagi usd950.
2nd Lot,
baki = USD950
Peratusan Kerugian = 5%(5/100xusd950=usd47.50)
Jumlah Kerugian = USD47.50
Jarak stoploss = 50 pip
Size Per Lot = 0.95 USD
Jika 2nd lot terkena stoploss,masih ada baki 902.50.
3rd lot,
Baki 902.50,
Peratusan Kerugian = 5%(5/100xusd902.50)
Jumlah Kerugian = USD45.125
Jarak stoploss = 50 pip
Size Per Lot = 0.90 USD
Jika 3rd lot terkena stoploss,masih ada baki 857usd.
4th lot,
baki = USD857
Peratusan Kerugian = 5%(5/100xusd857=usd47.50)
Jumlah Kerugian = USD42.85
Jarak stoploss = 50 pip
Size Per Lot = 0.85USD
Jika 4th lot terkena stoploss,masih ada baki 814usd.Begitulah seterusnya pengiraan MM berdasarkan baki terakhir…

http://www.imageno.com/x5s35p84z9szpic.html
http://www.imageno.com/bw5dagzcbcyypic.html
Reply
Thanks given by: kakarot
#23
pakai imgur.com bro tuk upload gamabr.. kalau nak reply yg ada img tu guna new reply ek Winking
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
#24
delete
Reply
Thanks given by:
#25
uik. kenapa delete bro.. Sad
CETAK T-SHIRT, P.A SISTEM MAI PM CEK AREA NEGERI SEMBILAN


Reply
Thanks given by:
#26
sy newbie ubi kayu lg.... :blush: masih blajar bbma... 2 pn bnyk kelaut sbb lawan arah... Winking
Reply
Thanks given by:
Advertisement
#27
x der chart...dlm proses nak blajar BBMA ngan masta wonderweiss....
Reply
Thanks given by:




Users browsing this thread: 1 Guest(s)