Portalkini
Hello There, Guest! Register
Selamat datang ke Portalkini.com. Jika ini kali pertama anda melayari website ini, sila gunakan button REGISTER untuk mendaftar. Selepas mendaftar anda mempunyai akses penuh kepada thread yang telah dikunci. Jika anda sudah mendaftar, sila klik LOGIN untuk masuk. Jika terdapat sebarang permasalahan dalam pendaftaran anda boleh klik butang CONTACT. Pendaftaran adalah percuma.

NordFX

All banners display are for advertisement only. Want to put your banner here with our latest lower rate ?? Click Here


Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PANDANGAN FOREX OLEH USTAZ SOBRI
#1
PANDANGAN FOREX OLEH USTAZ SOBRI

Dalam perniagaan samada online atau offline, target utama seseorang itu adalah untuk mendapat profit atau keuntungan lagi banyak lagi bagus. Kadang-kadang dek kerana keghairahan untuk memaximumkan keuntungan ramai antara kita tidak meletakkan Islam sebagai landasan utama penilaian serta kepentingan peribadi lebih diutamakan daripada membuat kebajikan.

Dalam menentukan halal dan haram sesuatu perkara bukan hanya dengan congakan dan agak-agak saja. Sejak akhir-akhir ini pelbagai bentuk perniagaan dan peluang pendapatan muncul dalam bentuk online antaranya hyip, autosurf, matrix sistem, forex dan sebagainya. Dalam usaha untuk memberi pandangan terhadap sesuatu sistem baru maka 'alim 'ulamak terpaksa membuat kajian terhadap nas-nas umum dari al-quran dan hadis serta melihat apakah ada di sana sebab kiasan yang boleh disandarkan untuk menetapkan sesuatu hukum.

Saya ringkaskan dahulu supaya mudah difahami.

Forex adalah suatu perniagaan berbentuk pertukaran nilai sesuatu mata wang dengan mata wang yang lain. Nilai sesuatu mata wang bertukar menjadi tinggi dan rendah atas beberapa faktor termasuk ekonomi, politik dam kestabilan sesebuah negara. Kecanggihan dunia IT dan telekomunikasi hari ini menjadikan perniagaan mata wang adalah yang tersibuk didunia. Sebab itu kadang-kadang dalam masa beberapa saat saja nilainya boleh berubah dan memberi kesan untung/rugi kepada pedagang/trader.

Beberapa perkara perlu dilihat sebagai asas penilaian kita terhadap forex:

1. Akad. Dalam islam akad jual beli perlu antara kedua-dua pihak. Bentuk persetujuan ini sebaiknya melalui lafaz antara keduanya. Walaubagaimanapun dengan perkembangan hari ini bebrapa pendekatan yang diharuskan dalam Islam sebagai tanda persetujuan seperti penerimaan resit dan no id payment yang menunjukkan pengesahan berlakunya akad jual beli antara kedua pihak. Dalam forex ini secara asasnya semasa sell/buy telah berlakunya akad jual beli ( real time ) seperti yang terpapar kat akuan info dalam bentuk no id payment. Maknanya sudah berlaku jual beli disitu dan tidak ada keraguan lagi ianya adalah real time dalam perniagaan pertukaran mata wang ini. Adapun sell dulu adalah merupakan istilah saja. Sebenarnya sell juga bermakna kita membeli tapi pada nilai harga yang rendah untuk kita jual nanti bila berlaku kenaikan nilai mata wang tersebut.


2. Berkaitan keuntungan yang diperolehi dikategorikan sebagai riba nasiah ( disebabkan penangguhan ). Kat forex ni keuntungannya bukan disebabkan oleh penangguhan tetapi disebabkan oleh perubahan nilai. Riba nasiah bermaksud anda memberi pinjaman kepada seseorang dan orang tersebut perlu membayar balik dalam tempoh tertentu dengan ada penambahan beberapa persen atas kadar pinjaman tersebut seperti yang berlaku dikebanyakkan bank di Malaysia hari ni. Jadi hujah menyatakan forex ini adalah haram kerana ada unsur riba nasiah yg berpunca kerana penangguhan adalah tidak tepat.


3. Berbalik kepada open pending nak disamakan dengan seperti membeli ikan di air atas alasan suatu yang tak pasti adalah juga kurang tepat. Open pending stop/limit adalah seperti kita mem'booking' pada price tersebut kerana kita ingin membeli diwaktu tersebut. Maknanya ianya hanya tempahan dan jual beli yang sebenarnya berlaku ketika touch price tersebut barulah kita akan mendapat id payment dalam akaun kita menunjukkan tika dan saat itu sudah berjalan jual beli tersebut.

4. Berkaitan kenyataan yang menyatakan pendapat fatwa majlis agama Islam negeri Perak dibawah pimpinan Datok Harussani hanya pada forex yang ada panel syarak saja. Rasanya pendapat itu perlu diperhaluskan. Secara asasnya tidak ada dalil atau nas yang menyatakan bahawa perlu ada panel syarak barulah sesuatu perniagaan itu sah dan halal. Tidak ada. Dalam Islam ada 2 asas utama untuk menentukan sesuatu muamalah atau perniagaan itu sah. Pertama tidak melanggar syarak dan kedua niat yang ikhlas. Di Malaysia terbentuknya panel syarak adalah desakan daripada rakyat untuk memastikan setiap urusan perniagaan perlu diawasi supaya menepati syarak. Berkaitan forex ni platform kebanyakkannya adalah orang barat mana nak ada panel syarak. Kalau macam tu kita tak boleh niaga langsung dengan orang barat sebab mereka tak ada panel syarak. Bukan niat untuk mempermudahkan sesuatu perkara. Tanggungjawab kita sebelum berurusan dengan orang samada Islam atau belum Islam ialah memastikan apa yang kita nak berurusan tu adalah tidak melanggar syarak. Kalau ada di sana panel syarak bagi syarikat tersebut lebih baik dan kalau tidak ada bukan bermakna tak boleh, cuma teliti dulu. Saya rasa cukup dulu untuk kali ini.

• Kita kena maklum bahawa pengistiharan fatwa tersebut bukan saja melibatkan ikan bilis macam kita aje bahkan entiti2 melayu terbesar seperti PNB, Tabung Haji dll. Syarikat2 korporat ini juga memiliki investment arm bukan sahaja pelaburan dalam syarikat2 di BSKL tapi juga termasuk pelaburan dalam saham lain seperti dagangan matawang, komiditi dan cfd's.

Oleh kerana banyak syarikat2 pelaburan mereka juga mengambil keuntungan dari pasaran saham yang telah di ishtiharkan haram oleh Majlis Fatwa kebangsaan tersebut maka kita nak lihat di sini tindakan susulan khususnya oleh PNB dan Tabung Haji . Kalau tak silap dulu tabung haji pernah kerugian ratusan juta dalam pelaburan matawang asing tetapi tidak pula di sebut berbillion ringgit telah diperolehi dari pelaburan tersebut. Mungkin 2 entiti pelaburan melayu ini akan akur dengan pengishtiran tersebut tetapi adakah syarikat2 di bawah pelaburan mereka akan akur? dan adakah PNB dan TH akan teruskan pelaburan mereka untuk diagihkan keuntungan haram kepada umat Melayu?. Sama sama kita tunggu.

Maka itu pengishtiran ini perlulah di lihat dalam banyak aspek dan latarbelakang jawatankuasa yang bersidang dan melibatkan bukan sahaja pakar dalam negara bahkan juga mereka2 dari luar. Saya belum mendengar mengenai fatwa yang sama di keluarkan oleh kerajaan islam yang lain. Mungkin anda di luar sana masih boleh bertrading kerana berpegang kepada pendapat masih Khilaf kerana ia bukan keputusan fatwa oleh semua negara islam tetapi ia jelas mengusarkan 2 entiti pelaburan melayu yang di sebutkan di atas.

• Nak tunggu bila agaknya Majlis FAtwa Kebangsaan(MFK) nak mengishtiharkan pengharaman keatas bank2 tidak islamic di dalam negara ini. Ia lebih telah menjejaskan kemashlahatan umat melayu kerana ramai yang telah muflis oleh kerananya. Apa yang kita inginkan MFK tidak sub standard dalam urusan agama yang akan memusyhkilkan umat islam di negara ini. Nampaknya broker Fx lagi prihatin dalam hal ini sehingga menyediakan akaun SWAP free untuk orang islam.

Saya tak bermaksud di sini meragui keputusan MFK tetapi apa yang kita nak jangan buat separuh tunggal separuh.

Bank2 komersil ini memang jelas haram kerana itu kerajaan menwujudkan Bank Islam. Apakah kepentingan agama keatas bank2 tersebut sehingga susah benar MFK hendak mengeluarkan Fatwa mereka.

Maka itu banyak tanda??? keatas umat melayu untuk menerima bulat2 fatwa2 MFK dan di harap anda juga jangan cepat menuduh mereka yang tidak menerima kenyataan fatwa MFK baru2 ini sebagai "orang yang mempertikaikan hukum Allah". Sama sama kita fikirkan.
Wallahhuwa'lam.
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by: MyForex , dondan , Wonderweiss
Advertisement




Users browsing this thread: 1 Guest(s)