Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nk sambung belajar..nk pkai duit kwsp @ buat loan ptpn?mana lebih bijak??
#1
salam tuan puan

saya nk sambung belajar ni bulan depan..

nk pkai duit akaun 2 kwsp @ buat loan ptpn??

yang mana lebih baik sebab klau x usik duit kwsp tu nnti dividen dia akan dpt tiap2 tahun

PTPN pulak time mai angin baik dia time kita nk buat full settlemen dpt diskaun banyakk..mcm wife sy dpt diskaun 20%

so mana pilihan yg bijik ya?
Reply
Thanks given by:
#2
xpaasti lah... susah tu.. kene tgok dividen kwsp lbh besar tak dr ptptn punya kos management. kalau ye better pinjam ptptn jee
Reply
Thanks given by:
#3
(09-13-2019, 10:05 AM)shakeshake Wrote: salam tuan puan

saya nk sambung belajar ni bulan depan..

nk pkai duit akaun 2 kwsp @ buat loan ptpn??

yang mana lebih baik sebab klau x usik duit kwsp tu nnti dividen dia akan dpt tiap2 tahun

PTPN pulak time mai angin baik dia time kita nk buat full settlemen dpt diskaun banyakk..mcm wife sy dpt diskaun 20%

so mana pilihan yg bijik ya?
Selalunya kalau untuk student guna ptptn kan? Yang pasal kwsp 2 tu I xtau pulak, xpernah guna lagi
Reply
Thanks given by:
#4
(09-14-2019, 07:34 PM)mr.pingu Wrote: xpaasti lah... susah tu.. kene tgok dividen kwsp  lbh besar tak dr ptptn punya kos management. kalau ye better pinjam ptptn jee

Tapi kalau dah Ada akaun kwsp means dah pernah kerja lah kan? Why not kalau Ada cash, guna je. So xpayah ambik ptptn
Reply
Thanks given by:
#5
(09-18-2019, 09:37 AM)rizal.buzo Wrote:
(09-13-2019, 10:05 AM)shakeshake Wrote: salam tuan puan

saya nk sambung belajar ni bulan depan..

nk pkai duit akaun 2 kwsp @ buat loan ptpn??

yang mana lebih baik sebab klau x usik duit kwsp tu nnti dividen dia akan dpt tiap2 tahun

PTPN pulak time mai angin baik dia time kita nk buat full settlemen dpt diskaun banyakk..mcm wife sy dpt diskaun 20%

so mana pilihan yg bijik ya?
Selalunya kalau untuk student guna ptptn kan? Yang pasal kwsp 2 tu I xtau pulak, xpernah guna lagi
Nak senang ambik je loan. Xpayah pening2 fikir nak pilih yang mana satu
Reply
Thanks given by:
#6
(09-18-2019, 09:40 AM)rizal.buzo Wrote:
(09-14-2019, 07:34 PM)mr.pingu Wrote: xpaasti lah... susah tu.. kene tgok dividen kwsp  lbh besar tak dr ptptn punya kos management. kalau ye better pinjam ptptn jee

Tapi kalau dah Ada akaun kwsp means dah pernah kerja lah kan? Why not kalau Ada cash, guna je. So xpayah ambik ptptn
Maybe cash dia x berapa nak banyak kut, atau untuk guna time Kat uni nanti ke.
Reply
Thanks given by:
#7
(09-18-2019, 09:55 AM)kakikaki Wrote:
(09-18-2019, 09:37 AM)rizal.buzo Wrote:
(09-13-2019, 10:05 AM)shakeshake Wrote: salam tuan puan

saya nk sambung belajar ni bulan depan..

nk pkai duit akaun 2 kwsp @ buat loan ptpn??

yang mana lebih baik sebab klau x usik duit kwsp tu nnti dividen dia akan dpt tiap2 tahun

PTPN pulak time mai angin baik dia time kita nk buat full settlemen dpt diskaun banyakk..mcm wife sy dpt diskaun 20%

so mana pilihan yg bijik ya?
Selalunya kalau untuk student guna ptptn kan? Yang pasal kwsp 2 tu I xtau pulak, xpernah guna lagi
Nak senang ambik je loan. Xpayah pening2 fikir nak pilih yang mana satu

I Ada Tau satu loan yang ok, yayasan ihsan rakyat. Boleh cuba apply loan tu dulu
Reply
Thanks given by:
#8
(09-18-2019, 09:57 AM)kakikaki Wrote:
(09-18-2019, 09:40 AM)rizal.buzo Wrote:
(09-14-2019, 07:34 PM)mr.pingu Wrote: xpaasti lah... susah tu.. kene tgok dividen kwsp  lbh besar tak dr ptptn punya kos management. kalau ye better pinjam ptptn jee

Tapi kalau dah Ada akaun kwsp means dah pernah kerja lah kan? Why not kalau Ada cash, guna je. So xpayah ambik ptptn
Maybe cash dia x berapa nak banyak kut, atau untuk guna time Kat uni nanti ke.

Hurmm, kalau gitu ambik jelah loan. Sekarang nak sambung belajar pun dah berpuluh2 ribu jugak fee nya.
Reply
Thanks given by:
#9
(09-13-2019, 10:05 AM)shakeshake Wrote: salam tuan puan

saya nk sambung belajar ni bulan depan..

nk pkai duit akaun 2 kwsp @ buat loan ptpn??

yang mana lebih baik sebab klau x usik duit kwsp tu nnti dividen dia akan dpt tiap2 tahun

PTPN pulak time mai angin baik dia time kita nk buat full settlemen dpt diskaun banyakk..mcm wife sy dpt diskaun 20%

so mana pilihan yg bijik ya?

aku nasihatkan tak payah buat loan sebab loan selalu charge lebih.
Reply
Thanks given by:
#10
(09-14-2019, 07:34 PM)mr.pingu Wrote: xpaasti lah... susah tu.. kene tgok dividen kwsp  lbh besar tak dr ptptn punya kos management. kalau ye better pinjam ptptn jee

aku tak gemar kalau orang buat loan dgn ptptn ni. selalu ada ja yg dia nk charge
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)