Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tribunal Timbang Tara tolak tuntutan Beijing ke atas Laut China Selatan
#1
[Image: 41468316254_southchinasea.jpg]

THE HAGUE: China tidak mempunyai asas undang-undang untuk membuat tuntutan 'hak sejarah' ke atas gugusan pulau di Laut China Selatan.

Perkara yang sekian lama mencetus ketegangan di Asia Tenggara itu diputuskan Tribunal Timbang Tara yang berpangkalan di The Hague pada Selasa, lapor AFP.

"Pihak tribunal merumuskan bahawa tiada asas undang-undang bagi China untuk mendakwa hak-hak sejarah di sembilan titik garisan di kawasan laut berkenaan," ujar Tribunal itu dalam satu kenyataan.

Ketegangan di Asia Tenggara

Sebelum ini, Kumpulan tujuh menteri-menteri luar (G7) pernah menyuarakan kebimbangan tentang pertelingkahan maritim di Asia, berikutan tindakan pengawalan wilayah dan aktiviti ketenteraan China.

Beijing mendakwa mempunyai kuasa ke atas semua kawasan Laut China Selatan walaupun dakwaan yang bertentangan turut dibuat oleh Brunei, Malaysia, Vietnam, Taiwan dan Filipina.

Pada 17 Februari lalu, pemimpin-pemimpin ASEAN mengulangi pendirian mahukan satu penyelesaian damai terhadap tuntutan wilayah bertindih ke atas Laut China Selatan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu isu itu mestilah diselesaikan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS).

Bukan itu sahaja, ketegangan pertikaian Laut China Selatan turut menjadi tumpuan utama dalam perbincangan antara Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry dan Menteri Luar China, Wang Yi.

Pada 15 Jun lepas, Malaysia dan negara ASEAN lain tidak mengiktiraf tuntutan China terhadap tuntutan bertindih di Laut China Selatan kerana ia tidak selaras dengan peruntukan undang-undang antarabangsa.
Negara-negara Asia Tenggara dan Washington khuatir sekiranya China mengenakan kawalan ketenteraan di keseluruhan Laut China Selatan.

Beijing dalam bulan-bulan kebelakangan ini telah membina struktur yang besar termasuk sistem radar dan pangkalan udara di kawasan-kawasan yang dipertikaikan.


China 'tidak iktiraf' keputusan Tribunal Timbang Tara


Quote:Tuntutan China di kawasan laut berkenaan telah mencetus ketegangan di Asia Tenggara. - Gambar fail
THE HAGUE: China bersifat angkuh apabila 'tidak menerima dan mengiktiraf' keputusan Tribunal Timbang Tara dalam kes tuntutannya ke atas Laut China Selatan dengan Filipina.

Agensi berita Xinhua pada Selasa melaporkan reaksi berkenaan, tanpa disertakan identiti sumber, berikutan Tribunal yang berpangkalan di The Hague itu memutuskan bahawa China tidak mempunyai hak sejarah di sembilan titik garisan di kawasan berkenaan.

BACA: Mahkamah Tribunal Antarabangsa tolak tuntutan Beijing ke atas Laut China Selatan

Sebelum ini isu tuntutan China di kawasan laut berkenaan telah mencetus ketegangan di Asia Tenggara.

Tribunal Timbang Tara di bawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu juga menegaskan, China telah melanggar kedaulatan Filipina di Laut China Selatan kerana tuntutan itu.

"China telah melanggar hak kedaulatan Filipina dalam zon ekonomi eksklusif dengan tindakannya campur tangan dalam eksplorasi petroleum dan perikanan Filipina, selain membina pulau-pulau buatan serta gagal menghalang nelayan-nelayan China daripada menangkap ikan di zon  tersebut," ujar satu kenyataan.

http://www.astroawani.com/berita-dunia/t...tan-110807
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)