Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarif elektrik masih kekal pada kadar sedia ada
#1
PORT DICKSON: Tarif elektrik di negara ini masih kekal pada kadar sedia ada, kata Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata, sebarang kenaikan atau penurunan tarif elektrik perlu dilihat secara holistik.
"Ia tidak boleh dilihat dari satu sudut sahaja. Kita kena lihat pelbagai sudut, sebab kita ada golongan mereka yang berpendapatan rendah, kelas pertengahan, industri dan sebagainya. Jadi, bila nak tengok tarif elektrik, kita kena tengok secara holistik.

"Maknanya, kajian mendalam perlu dijalankan jika ingin membuat sesuatu dengan tarif elektrik. Setakat ini kerajaan tidak bercadang untuk menaik atau menurunkan tarif elektrik," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau ditemui selepas majlis penutup Bengkel Jurulatih Utama Kebangsaan Modul Tenaga Boleh Baharu dan Kecekapan Tenaga 2013 serta pelancaran Unit Pameran Bergerak Teknologi Hijau di sini.

Turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha (Tenaga) kementerian, Datuk Badaruddin Mahyudin, Ketua Pegawai Eksekutif Ahmad Hadri Haris serta Pengarah Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu dan Kecekapan Tenaga (CETREE), Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Dr Haslan Abu Hassan.

Walaupun harga gas dan sumber tenaga semula jadi lain naik, namun kerajaan masih mengekalkan kadar tarif elektrik sedia ada, katanya.
Mengenai kejadian tumpahan diesel di Sungai Selangor baru-baru ini, beliau berkata pengawasan dan penguatkuasaan perlu ditingkatkan di sungai utama di negara ini khususnya sungai yang membekalkan air bersih kepada penduduk dan industri.

Katanya langkah mewujudkan pasukan petugas secara bersepadu di kawasan berkenaan adalah salah satu langkah berkesan bagi membendung kejadian ini daripada berulang dimasa depan.

"Kita tengok sungai yang menjadi keutamaan kepada bekalan air bersih. Dalam hubungan ini, kita cuma cadangkan untuk wujudkan pasukan petugas sebab ia bukan bidang kuasa kementerian ini tapi bidang kuasa di kementerian lain. Kementerian ini lebih kepada pengatur untuk bekalan air bersih sahaja," katanya.

Bengkel tiga hari itu disertai 450 orang guru dari seluruh negara.

Program usaha sama kementerian, USM dan Kementerian Pendidikan itu bertujuan memberi pendedahan kepada guru-guru sekolah tentang Tenaga Boleh Diperbaharui dan Kecekapan Tenaga selaras dengan dasar Teknologi Hijau Negara.

- BERNAMA
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
harap2 tak naik le.. jgn tetiba je naik..
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)