Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Shahrizal Jaszle Gagal Gugurkan Kes Khalwat
#1
[Image: shahrizal+1.jpg]

Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling Jaya di sini pada Selasa menolak permohonan representasi pelakon Shahrizal Jaszle untuk menggugurkan kes khalwatnya pada 16 Mei tahun lalu.

Hakim Syarie, Abd Halim Abu Samah menolak rayuan yang dikemukakan tertuduh menerusi Peguam Syarie, Ashraf Ranee pada 19 Disember 2013 kepada Ketua Pendakwa Syarie mahkamah tersebut.

Pendakwa Syarie, Hasrul Hafidzi Ahmad Kamal turut memohon kepada mahkamah supaya kes tersebut dibicarakan selepas menjawab secara bertulis bagi menolak permohonan tertuduh pada 9 Januari lalu.

Hasrul Hafidzi turut memberitahu mahkamah pihaknya akan mengemukakan seramai sembilan orang saksi pada kes itu.

Mahkamah menetapkan kes khalwat pelakon itu diteruskan pada 8 April 2014 dan mengarahkan supaya kesemua saksi disepina sehingga tarikh perbicaraan.

Dalam kejadian 16 Mei 2013, Shahrizal dan pasangan khalwatnya Farah Nurizzati Salleh, 22, telah ditahan atas tuduhan khalwat di Apartmen Taman Sri Subang, kira-kira pukul 3.30 pagi oleh unit penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hasil aduan orang ramai.

Mereka ditahan di bawah Seksyen 29(1) A dan B, Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995.

Kejadian itu menyebabkan pertunangan Shahrizal dengan Redzwani Puteri, 26, terpaksa diputuskan oleh keluarga perempuan tetapi telah disambung semula pada Hari Raya Aidiladha lalu.

Pada sebutan kes pada 13 November tahun lalu, wanita berkenaan telah mengaku salah terhadap tuduhan tersebut dan mahkamah memerintahkannya membayar denda maksimum iaitu RM3,000 atau penjara selama tiga bulan jika gagal membayar denda.

Mahkamah turut memerintahkan Shahrizal membayar wang jaminan sebanyak RM1,500 selepas pelakon itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan khalwat dengan pegawai bank itu.

Sementara itu, Shahrizal atau nama sebenarnya Shahrizal Jaszle Jasmin, 26, ketika ditemui di luar mahkamah memberitahu walaupun keputusan tidak memihak kepadanya namun dia bersedia untuk membersihkan namanya pada perbicaraan itu nanti.

Bagaimanapun, Shahrizal berkata, dia masih belum membuat sebarang perancangan bagi menghadapi perbicaraan itu nanti ekoran pihak Pendakwa Syarie akan mengemukakan sembilan orang saksi.

"Saya tidak tahu mengenai saksi yang dikemukakan dan perlu berbincang dengan peguam saya terlebih dahulu. "Bagaimanapun saya tidak gentar kerana tidak bersalah dalam hal ini," katanya.
[Image: tR3hR.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)