Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sabah sah milik Malaysia
#1
[Image: pix_gal0]

Kuala Klawang: Sabah adalah milik Malaysia yang sah mengikut undang-undang antarabangsa dan tidak boleh dituntut pihak lain termasuk kumpulan pengganas yang mendakwa tentera Sultan Sulu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata hak ke atas Sabah yang dulu dikenali Borneo Utara, diperoleh Syarikat Overback pada 1880-an daripada Kesultanan Sulu.
“Apabila Overback serahkan hak milik itu kepada Britain dan seterusnya diserahkan kepada Malaysia, maka segala hak mereka lupus mengikut undang-undang antarabangsa. Apa yang dibayar kepada kerabat Sultan Sulu, iaitu kira-kira RM5,000 setahun hanya wang ehsan atau sagu hati.

“Ia dibayar kepada kerabat yang didaftarkan sebagai pewaris Sultan Sulu yang disahkan Sultan Brunei dulu, bukan pihak yang menceroboh Sabah ketika ini,” katanya selepas Majlis Jalinan Kasih Bersama Warga Penjara dan Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) di Institusi Pemulihan Dadah Jelebu, di sini, semalam.


Penjelasan terperinci

Sambil meminta Wisma Putra membuat penjelasan mengenai perkara itu secara mendalam, beliau juga menjelaskan, Sabah menyertai Malaysia secara sah berdasarkan keputusan Suruhanjaya Cobbold pada 1963 yang mendapati semua pihak di negeri itu bersetuju.
“Keputusan suruhanjaya itu menunjukkan rakyat Sabah mahu menyertai Malaysia. Jadi jelas, Sabah sah hak Malaysia dan tidak boleh dituntut mana-mana pihak atau negara lain,” katanya.

Mengikut laman web Arkib Negara, pembentukan Suruhanjaya Cobbold pada 17 Januari 1962 bagi memberi kebebasan dan keadilan kepada semua pihak.
Suruhanjaya itu dibentuk hasil rundingan di antara Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dan Kerajaan Britain pada November 1961.

Tujuan penubuhan suruhanjaya itu untuk meninjau pandangan penduduk di Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak mengenai gagasan Malaysia.

Hasil laporan suruhanjaya yang disahkan perwakilan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan 80 peratus penduduk Sabah dan Sarawak menyokong penubuhan Malaysia yang kemudian diisytiharkan pada 16 September 1963.

Sementara itu, Rais meminta Kerajaan Filipina atas semangat ASEAN, bertindak tegas terhadap penunjuk perasaan yang membakar bendera Malaysia dan memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di depan Kedutaan Malaysia di Manila, semalam.
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
kalo rasa x puas hati pergi lah tuntut di mahkamah antarabangsa....
bukan dgn cara pertumpahan darah....alfatihah kepada semua arwah pejuang negara
Reply
Thanks given by: ahmisuhairi
#3
al fatihah kepada mereka yg telah terkorban...
terima kasih kepada mereka yg terlinat menjaga keamanan dan kesejahteraan negara...
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)