Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rumah Putih biaya intip orang Islam
#1
WASHINGTON - Rumah Putih didakwa telah membelanjakan jutaan ringgit untuk membayar program Jabatan Polis New York (NYPD) yang meletakkan seluruh kawasan kejiranan Islam di bawah pengawasan mereka.

Peruntukan sebanyak AS$135 juta (RM407 juta) kepada jabatan polis di New York dan New Jersey itu kononnya diberikan untuk tujuan program penguatkuasaan undang-undang melibatkan jenayah pengedaran dadah tetapi kini aktiviti sebenar NYPD telah terbongkar kerana mereka sebenarnya mengawasi orang Islam.

Sebahagian wang tersebut dipercayai telah digunakan oleh anggota NYPD berpakaian biasa memantau pergerakan orang Islam termasuk penggunaan komputer khas untuk menyimpan maklumat seperti khutbah masjid dan majlis keagamaan serta profil pelajar.

Bagaimanapun, dalam satu kenyataan, pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menafikan penglibatan mereka yang mengarahkan NYPD untuk mengintip pergerakan orang Islam di negara itu.

“Saya benar-benar terkejut apabila mengetahui wang peruntukan kerajaan telah disalah guna untuk mengintip orang Islam,” menurut salah seorang Ahli Kongres yang menuntut Jawatankuasa Kehakiman dan Jabatan Keadilan menyiasat NYPD.

Tindakan pengintipan NYPD tersebut telah terbongkar pada minggu lalu selepas beberapa pentadbiran kolej di serata negeri AS membuat aduan bahawa polis telah mencabuli hak pelajar Islam.
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)