Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RM6b untuk kenaikan gaji, COLA
#1
JOHOR BAHRU: Pelarasan gaji antara tujuh hingga 13 peratus serta kenaikan Elaun Sara Hidup (COLA) untuk penjawat awam di seluruh negara, akan membabitkan peruntukan tambahan lebih RM6 bilion kepada kerajaan, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, pihaknya akan membuat penelitian bagi menentukan jumlah sebenar peruntukan yang perlu dikeluarkan bagi semua kenaikan gaji dan COLA untuk kakitangan awam yang diumumkan kelmarin.
“Kita terpaksa menyediakan peruntukan tambahan, sebab mementingkan golongan penjawat awam dalam kategori kumpulan pelaksana atau sokongan yang besar, kali ini kerajaan mahu seberapa ramai penjawat awam mendapat maksimum 13 peratus, jadi kita naikkan sampai ke Gred 54.
“Dengan ini, kita terpaksa mencari peruntukan tambahan. Semua tambahan dijangka lebih RM6 bilion tetapi jumlah sebenar kita sedang tentukan untuk semua kenaikan gaji termasuk kenaikan COLA yang saya umumkan,” katanya selepas merasmikan Sekolah Agama Taman Molek di sini, semalam.

Sehubungan itu, Najib menafikan dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim pembatalan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dibuat atas desakan pembangkang, sebaliknya, pelarasan gaji di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) itu janji beliau ketika pembentangan Bajet 2012 pada Oktober tahun lalu.

“Saya nak rujuk ucapan belanjawan saya pada Oktober tahun lalu, di mana saya memberi komitmen penjawat awam akan menerima pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus, tetapi bila SBPA digubal, maka ia tergelincir daripada tafsiran asal yang saya umumkan.

“Sehubungan itu, kerajaan mengambil keputusan kembali semula komitmen yang saya berikan pada bajet lalu. Ini tiada kena mengena dengan apa yang didakwa pembangkang, biasalah dia (pembangkang), (umpama) lembu punya susu (sapi dapat nama), biasalah pembangkang,” katanya.
Perdana Menteri turut menolak tanggapan pembatalan SBPA adalah bayangan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) diadakan dalam masa terdekat.

“PRU lain, ini (SBPA) lain. Ini janji saya tahun lalu kepada penjawat awam. Jadi kerajaan hari ini menunaikan janji, kalau ada yang tak berapa betul kita akan balik kepada pangkal jalan, kepada landasan sebenarnya, sebab itu kita ketepikan SBPA dan balik kepada SSM yang diberi penambahbaikan,” katanya.

Najib yang dalam rangka lawatan dua hari ke Johor mulai semalam, berkata beliau berpendapat negeri ini masih berteraskan Barisan Nasional (BN).

Di KUALA PILAH, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keputusan kerajaan membatalkan SBPA bukan kerana kegagalan kerajaan melaksanakan sesuatu dasar seperti dakwaan pembangkang.

Katanya, pembatalan itu dibuat selepas kajian mendapati sistem itu tidak memenuhi tuntutan bagi meningkatkan gaji dan kemudahan lain untuk kakitangan awam.

“Ketika kita mahu mengemukakan SBPA, rupa-rupanya ada perkara tidak kita ketahui pada peringkat awal.

“Apabila diperincikan satu persatu, CUEPACS memberikan pandangan apa yang diusulkan (SBPA) tidak memenuhi tuntutan mereka dari segi meningkatkan perkhidmatan, gaji dan kemudahan lain kepada kakitangan awam,” katanya.

Katanya, SBPA juga belum dilaksanakan kerana kerajaan baru mengemukakan tawaran dan maklum balas penjawat awam menyebabkan skim itu dikaji semula.
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
(03-11-2012, 03:23 PM)AVB Wrote: JOHOR BAHRU: Pelarasan gaji antara 7 hingga 13 peratus .......

Alamak, den ingat semua 13 peratus..
Reply
Thanks given by:
#3
(03-11-2012, 03:30 PM)Kekkei Genkai Wrote:
(03-11-2012, 03:23 PM)AVB Wrote: JOHOR BAHRU: Pelarasan gaji antara 7 hingga 13 peratus .......

Alamak, den ingat semua 13 peratus..

tgk gred kot Winking
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)