Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pengerusi Eksekutif NFCorp didakwa
#1
KUALA LUMPUR: Pengerusi Eksekutif Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail sebentar tadi didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini atas empat kes pecah amanah dan Akta Syarikat membabitkan wang berjumlah melebihi RM49 juta.

Bagi kesalahan pecah amanah, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta juga boleh dikenakan denda.

Selain itu, bagi kesalahan mengikut Akta Syarikat tertuduh didakwa mengikut Seksyen 132(2)(a) Akta Syarikat 1965 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 132 (3) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda RM30,000.
Mohamad Salleh mengaku tidak bersalah atas kesemua tuduhan selepas dakwaan dibacakan di hadapan Hakim S M Komathy Suppiah manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwaraya, Dzulkifli Ahmad.

Turut hadir ialah isterinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang kelihatan berbaju kurung dan bertudung serba putih yang mengikuti proses pendakwaan di dalam mahkamah.

Anak sulung mereka, Wan Shahinur Izmir yang juga salah seorang pengarah syarikat itu juga hadir.

Shahrizat semalam mengumumkan peletakan jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkuat kuasa 8 April apabila tamat penggal lantikan sebagai Ahli Dewan Negara (Senator), namun mengekalkan jawatannya sebagai Ketua Wanita UMNO.
Isu NFC yang mengaitkan Shahrizat berikutan syarikat berkenaan dimiliki keluarganya, timbul dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober tahun lalu yang menyentuh mengenai prestasi projek ternakan lembu yang diusahakan syarikat itu di Gemas, Negeri Sembilan.
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
1 famili makan duit haram..hmmmm
Reply
Thanks given by:
#3
hihih. kat tv3 tadi dia kata tindakan ini patut dipuji. Lpas tu pi plak kat Kelantan. Winking
[Image: tR3hR.jpg]
Reply
Thanks given by:
#4
Kes ape ni, x berapa nak faham..sebab bnyak versi berita..
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)