Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peminat seni ukiran dan batik
#1
Hai semua. Saje nak cerita. Sejak kecil, sy mmg minat dgn seni especially seni ukiran dgn batik. Sampai skrg, sy masih belajar pasal seni ukiran ni kt institut kraf negara. Nak jadikan cerita, haritu ternampak kt youtube, iklan merdeka TM. Tak sangka pula diorang masukkan pasal seni ukiran kt Malaysia. 

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U

Sy suka jalan cerita dia. Ayah dia yg mulakan business ni pastu anak dia cuba tolong ayah dia slow2, sampailah terkenal merata dunia. Skrg kan mcm org tak pandang sgt seni ukiran ni walaupun ini lah punca pendapatan ramai org tak pun hobi sesetengah org. So, apa pndpt korang?
Reply
Thanks given by:
#2
(09-05-2019, 05:06 PM)winddust09 Wrote: Hai semua. Saje nak cerita. Sejak kecil, sy mmg minat dgn seni especially seni ukiran dgn batik. Sampai skrg, sy masih belajar pasal seni ukiran ni kt institut kraf negara. Nak jadikan cerita, haritu ternampak kt youtube, iklan merdeka TM. Tak sangka pula diorang masukkan pasal seni ukiran kt Malaysia. 

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U

Sy suka jalan cerita dia. Ayah dia yg mulakan business ni pastu anak dia cuba tolong ayah dia slow2, sampailah terkenal merata dunia. Skrg kan mcm org tak pandang sgt seni ukiran ni walaupun ini lah punca pendapatan ramai org tak pun hobi sesetengah org. So, apa pndpt korang?
Seni ukir ni tak ramai anak mida yang minat, memang sangat jarang Kita dengar, tapi saya bangga dengan cik sebab masih meminati seni ni
Reply
Thanks given by:
#3
TM punya iklan memang terbaik, jadi anak muda sekarang akan tertarik dengan iklan Ni and buatkan mereka Tak lupakan tentang seni ni
Reply
Thanks given by:
#4
Sebabnya kan budak2 zaman sekarang Ni lebih berminat apda gadjet, jadi diaorang macam x tertarik pada tradisi yang lalu. So bila ada iklan yang macam ni, sekurangnya dia orang tahu tentang keistimewaan seni ukir ni, and tak lupakan macam tu je
Reply
Thanks given by:
#5
Lagi satu, TM pun sekarang dah ada akses untuk kawasan luar bandar and pendalaman, jadi xdelah kuno sangat org yang tinggal di kawasan2 tu
Reply
Thanks given by:
#6
(09-05-2019, 05:06 PM)winddust09 Wrote: Hai semua. Saje nak cerita. Sejak kecil, sy mmg minat dgn seni especially seni ukiran dgn batik. Sampai skrg, sy masih belajar pasal seni ukiran ni kt institut kraf negara. Nak jadikan cerita, haritu ternampak kt youtube, iklan merdeka TM. Tak sangka pula diorang masukkan pasal seni ukiran kt Malaysia. 

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U

Sy suka jalan cerita dia. Ayah dia yg mulakan business ni pastu anak dia cuba tolong ayah dia slow2, sampailah terkenal merata dunia. Skrg kan mcm org tak pandang sgt seni ukiran ni walaupun ini lah punca pendapatan ramai org tak pun hobi sesetengah org. So, apa pndpt korang?

Sbb utama org muda kini x tau tentang seni ukiran ni ialah kurangnya minat mrk terhadap benda tersebut serta x tau kepentingan kita sbg pewaris utk mengenali tradisi keluarga kita, patutlah TM buat iklan seperti tu utk ditonton oleh masyarakat kini.
Reply
Thanks given by:
#7
(09-10-2019, 10:25 PM)huida23 Wrote: Sebabnya kan budak2 zaman sekarang Ni lebih berminat apda gadjet, jadi diaorang macam x tertarik pada tradisi yang lalu. So bila ada iklan yang macam ni, sekurangnya dia orang tahu tentang keistimewaan seni ukir ni, and tak lupakan macam tu je

Gadjet seperti laptop ataupun mobile phone sudah jadi keperluan dlm hidup kita tapi bagi anak2 kecil jgnlah biarkan mrk gunanya utk masa yg panjang.
Boleh kita ajar mrk guna utk tujuan yg bagus seperti pembelajaran melalui video kat Youtube ataupun platform education yg lain.
Reply
Thanks given by:
#8
(09-11-2019, 01:02 AM)bananana Wrote:
(09-10-2019, 10:25 PM)huida23 Wrote: Sebabnya kan budak2 zaman sekarang Ni lebih berminat apda gadjet, jadi diaorang macam x tertarik pada tradisi yang lalu. So bila ada iklan yang macam ni, sekurangnya dia orang tahu tentang keistimewaan seni ukir ni, and tak lupakan macam tu je

Gadjet seperti laptop ataupun mobile phone sudah jadi keperluan dlm hidup kita tapi bagi anak2 kecil jgnlah biarkan mrk gunanya utk masa yg panjang.
Boleh kita ajar mrk guna utk tujuan yg bagus seperti pembelajaran melalui video kat Youtube ataupun platform education yg lain.

Aq x setuju ibu bapa bagi anak mereka yg terlalu kecil tgk youtube...kenalah bagi anak mereka lukis lukis, main mainan tradisional lebih baik
Reply
Thanks given by:
#9
(09-11-2019, 12:58 AM)bananana Wrote:
(09-05-2019, 05:06 PM)winddust09 Wrote: Hai semua. Saje nak cerita. Sejak kecil, sy mmg minat dgn seni especially seni ukiran dgn batik. Sampai skrg, sy masih belajar pasal seni ukiran ni kt institut kraf negara. Nak jadikan cerita, haritu ternampak kt youtube, iklan merdeka TM. Tak sangka pula diorang masukkan pasal seni ukiran kt Malaysia. 

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U

Sy suka jalan cerita dia. Ayah dia yg mulakan business ni pastu anak dia cuba tolong ayah dia slow2, sampailah terkenal merata dunia. Skrg kan mcm org tak pandang sgt seni ukiran ni walaupun ini lah punca pendapatan ramai org tak pun hobi sesetengah org. So, apa pndpt korang?

Sbb utama org muda kini x tau tentang seni ukiran ni ialah kurangnya minat mrk terhadap benda tersebut serta x tau kepentingan kita sbg pewaris utk mengenali tradisi keluarga kita, patutlah TM buat iklan seperti tu utk ditonton oleh masyarakat kini.

Bukan semua org muda x tau seni ukiran, pun ade org muda yg tau...skrg pun ade post kat instagram tentang seni ukiran mereka utk dijual..
Reply
Thanks given by:
#10
(09-11-2019, 07:55 AM)rizal.buzo Wrote:
(09-11-2019, 12:58 AM)bananana Wrote:
(09-05-2019, 05:06 PM)winddust09 Wrote: Hai semua. Saje nak cerita. Sejak kecil, sy mmg minat dgn seni especially seni ukiran dgn batik. Sampai skrg, sy masih belajar pasal seni ukiran ni kt institut kraf negara. Nak jadikan cerita, haritu ternampak kt youtube, iklan merdeka TM. Tak sangka pula diorang masukkan pasal seni ukiran kt Malaysia. 

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U

Sy suka jalan cerita dia. Ayah dia yg mulakan business ni pastu anak dia cuba tolong ayah dia slow2, sampailah terkenal merata dunia. Skrg kan mcm org tak pandang sgt seni ukiran ni walaupun ini lah punca pendapatan ramai org tak pun hobi sesetengah org. So, apa pndpt korang?

Sbb utama org muda kini x tau tentang seni ukiran ni ialah kurangnya minat mrk terhadap benda tersebut serta x tau kepentingan kita sbg pewaris utk mengenali tradisi keluarga kita, patutlah TM buat iklan seperti tu utk ditonton oleh masyarakat kini.

Bukan semua org muda x tau seni ukiran, pun ade org muda yg tau...skrg pun ade post kat instagram tentang seni ukiran mereka utk dijual..

Aq ade nanpak byk intagramer post seni lukisan mereka utk dijual, mcm business mereka sgt bagus, like pun byk sgt
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)