Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pangkalan Data Namakan dan Malukan Pesalah Rasuah
#1
Pangkalan Data Pesalah Rasuah dilaksanakan sebagai pangkalan data awam yang menyenaraikan dan mengenai pesalah rasuah sebagai suatu langkah pencegahan tambahan ke atas perlakuan rasuah di Malaysia.

Pengkalan Data ini bertujuan untuk menghantar mesej kepada mereka yang berpotensi melakukan rasuah bahawa rasuah tidak berbaloi. Disamping menghalang pesalah tegar daripada mengulangi kesalahan itu. Sebelum ini, tiada cara mudah untuk membuat semakan terhadap pesalah rasuah, mereka yang disabitkan kesalahan hanya boleh disemak melalui MLJ dan CLJ. Pada masa ini, pangkalan data ini boleh diakses dan terbuka kepada orang ramai melalui laman web "http://www.sprm.gov.my"

Pangkalan data ini telah diperkenalkan pada 4 Mac, 2010 dan hanya rekod baru pesalah-pesalah rasuah yang disabitkan dari 1 Januari 2010 dan seterusnya yang dipaparkan dalam pangkalan data ini dan akan kekal dalam paparan selama tiga tahun. Pangkalan data mengandungi maklumat yang berkaitan seperti gambar, nama pesalah rasuah ini, kad pengenalan / pasport tidak, tarikh sabitan, hukuman dan sebagainya.

Pada masa ini, terdapat 316 pesalah yang disenaraikan dalam pangkalan data [pada Feb 23, 2011]. Ini membolehkan rakan perniagaan, majikan atau orang awam membuat rujukan untuk mengelak daripada berurusan dengan mereka yang telah melakukan rasuah dan bertindak sebagai hukuman tegas dengan melaksanakan pendekatan "nama dan malu".
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
wah. ini sudah best.. Winking
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#3
malukan je org2 cmni..dhla mkn duit haram
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)