Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nisan kerek naik harga
#1
[Image: image.jpg]

MARANG - Penggemar ‘nisan kerek’ (gula melaka) perlu membayar harga lebih mahal apabila pengeluar terbesar manisan itu di Terengganu, syarikat Manis Sokmo Enterprise menaikkan harga borong produk itu di pasaran mulai semalam.

Pemilik syarikat itu, Suri Abdul Ghani, 44, berkata, harga setiap keping nisan kerek perlu dinaikkan sebanyak 5 sen hingga 10 sen sekeping untuk memastikan syarikat berkenaan tidak mengalami kerugian operasi berikutan kenaikan harga gula di pasaran.

Suri menjelaskan, kenaikan harga terpaksa dibuat kerana gula adalah bahan mentah utama digunakan bagi menghasilkan nisan kerek

Malah, syarikat itu memerlukan sebanyak 3,200 kilogram gula setiap bulan bagi menghasilkan manisan itu.

Menurutnya, kos operasi syarikat meningkat sebanyak RM640 sebulan apabila harga gula dinaikkan sebanyak 20 sen sekilogram bermula bulan ini tetapi hanya harga nisan kerek yang menggunakan campuran gula sahaja terpaksa dinaikkan.

“Harga nisan kerek asli yang tidak menggunakan gula sebaliknya menggunakan air nira sepenuhnya masih kekal pada harga lama iaitu RM4 sekeping. Hanya harga nisan kerek biasa yang bersaiz kecil dan bersaiz besar sahaja perlu dinaikkan sedikit.

“Manisan bersaiz besar kini terpaksa dijual dengan harga 95 sen sekeping berbanding 90 sen sebelum ini manakala sebungkus nisan kerek saiz kecil mengandungi enam keping manisan itu kini dijual pada harga RM2.50 berbanding RM2.40 sebelum ini,” katanya.

Bagaimanapun, Suri yang ditemuinya Sinar Harian di pusat memproses manisan itu di Kampung Batangan di sini berkata, kenaikan itu masih belum diputuskan sepenuhnya dan masih bergantung kepada respons yang diterima daripada pemborong.

“Kami akan cuba meminimumkan kenaikan tersebut untuk tidak membebankan pemborong yang akhirnya akan membebankan pengguna,” katanya yang turut menjalankan perniagaannya secara talian melalui laman web.
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)