Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mangkuk ayam dilelong RM131 juta
#1
[Image: pix_gal1?harianmetro]

Hong Kong: Satu mangkuk yang sangat jarang ditemui dijangka mencecah harga £24 juta (RM131 juta) apabila dilelong bulan depan.

“Mangkuk ayam” Chenghua dibuat dalam kuantiti yang sangat sedikit dan kini hanya tinggal empat sahaja dalam simpanan pemilik persendirian.


Hanya beberapa muzium di seluruh dunia yang mempunyai replika mangkuk berkenaan termasuk Muzium London, Muzium British dan Muzium Victoria and Albert.

Mangkuk yang sangat eksklusif itu dijangka memecahkan rekod harga jualan apabila ia dilelong di Hong Kong bulan depan.

Timbalan Pengerusi Sotheby's Asia, Nicolas Chow berkata: “Ia satu penghargaan buat kami untuk menawar melelong ‘mangkuk ayam’, 15 tahun selepas mencatatkan rekod seni China pada 1999.”


Sejak dibuat pada zaman Dinasti Ming, ‘mangkuk ayam’ Chenghua mendapat pujian ramai dan sangat dihargai Maharaja dan pencinta artifak.

Mangkuk itu dibuat di wilayah Chenhua antara tahun 1465-1487 dan kemudian dibuat semula ketika pemerintahan Dinasti Ming, 1368-1644 dan Dinasti Qing, 1644-1911.

Ia akan mula dilelong di Jualan Musim Bunga Hasil Seni dan Seramik Halus China pada 8 April di Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong.
Reply
Thanks given by:
#2
teringat citer jakie chan tu yg patung kalendar dorang tu. Ada sindiket klon barang pastu jual mahal2
Bawa bertenang...
Reply
Thanks given by:
#3
uih mahalnya..
Do You ?
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)