Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapal stealth dilelong untuk jadi besi buruk
#1
LOS ANGELES: Ia adalah bot stealth pertama di dunia, kapal eksperimen paling sulit yang dibina untuk tentera laut Amerika Syarikat pada 1980-an dengan kos RM570 juta.

Kini, Sea Shadow, yang menjadi inspirasi untuk bot penjahat dalam filem James Bond terbitan 1997, Tomorrow Never Dies, boleh menjadi milik anda dengan harga lebih murah daripada itu selepas ia diiklankan untuk dijual menerusi laman gaya e-Bay.


Tetapi jangan berharap ia akan belayar untuk misi tertentu. Kapal seberat 563 tan itu sebenarnya dijual untuk dijadikan besi buruk.

Bidaan untuk Sea Shadow semalam mencecah RM305,000 dan lelongan akan tutup Khamis ini.


Kapal itu siap dibina pada 1985 tetapi orang awam tidak menyedari kewujudannya sehingga 1993.


Dengan panjang 50 meter dan lebar 21 meter, kapal yang dibina untuk tentera laut Amerika Syarikat oleh sebuah agensi Jabatan Pertahanan negara itu dan Lockheed Martin mampu belayar selaju 14 knot. Tetapi, pihak tentera tidak pernah menggunakan perkhidmatannya dan ia kemudian digunakan untuk menilai teknologi baru dalam persekitaran realiti di laut sebelum tersadai di limbungan kering di California.

Pihak berkuasa berharap untuk mencari sebuah muzium bagi menempatkannya tetapi kini ia sudah diiklankan untuk dilelong menerusi laman web GSA Auction.


Bagi mereka yang berminat untuk menyertai pembidaan perlu meletakkan wang pendahuluan sebanyak RM30,000. - DM
[Image: banner468x60.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)