Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jangan buat spekulasi tol akan naik, kata menteri
#1
SHAH ALAM - Menteri Kerja Raya, Datuk Dr Fadillah Yusof menegaskan kerajaan akan meneliti implikasi kenaikan kadar tol bagi tahun 2015 selepas berbincang dalam mesyuarat Kabinet hari ini.

Fadillah berkata, semua pandangan ahli Kabinet akan diteliti sebelum sebarang keputusan lanjut diambil.

“Sehubungan itu juga, kementerian akan mengadakan perbincangan lanjut dengan syarikat-syarikat konsesi lebuh raya berhubung isu berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi mengenai isu kenaikan harga tol sebelum pihaknya mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung isu ini.

Isu kenaikan harga tol ini timbul selepas sebuah akhbar tempatan melaporkan bahawa kadar tol di seluruh negara dijangka naik antara 20 sen hingga RM1 Ogos ini, jika mendapat kelulusan kabinet.

Antara kadar tol yang dijangka meningkat secara mendadak ialah Lebuhraya Besraya yang dijangka naik 70 sen, daripada RM1.30 kepada RM2.

Kadar tol Lebuhraya Pantai Baharu (NPE) bakal meningkat sebanyak 60 sen, daripada RM1.60 kepada RM2.20, Lebuhraya Damansara -Punchong (LDP) akan dinaikkan 50 sen, daripada RM1.60 kepada RM2.10.

Manakala Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (Duke) serta Lebuhraya Kuala Lumpur Kuala Selangor (Latar) turut akan mengalami peningkatan sebanyak 50 sen, daripada RM2 kepada RM2.50, dan Lebuhraya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (SILK) naik 60 sen, daripada RM1 kepada RM1.60.

Lebuh raya lain yang bakal mengalami peningkatan drastik ialah Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (Mex), Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas), Lebuhraya Cheras-Kajang (Grand Saga), Lebuhraya Kulim-Butterworth, Lebuhraya Koridor Guthrie dan Lebuhraya Pantai Timur 1.
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#2
kita tunggu je nanti Winking
Do You ?
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)