Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Industri Reka Cipta Di Malaysia
#1
[Image: mechanical-invention-sketch-24173353.jpg]

Seperti yg kita tahu, rakyat Malaysia memang ramai yang kreatif. Mampu mencipta teknologi-teknologi baru, akan tetapi. Walaupun mempunyai idea yang menarik untuk dikembangkan. Terdapat banyak halangan seperti kewangan dan teknologi untuk membangunkan idea tersebut.

Pernah satu cerita dulu yang mengatakan idea penciptaan USB ni asalnya orang Malaysia, jadi time tu orang Malaysia tak beberapa percaya dengan teknologi camni, jadi disambar oleh orang luar. Dah jadi syarikat billionaire.

Sayangnya kalau kita ada ramai orang yang kreatif tetapi tidak mempunyai tempat untuk menunjukkan bakat dan idea tersebut untuk Malaysia yang tercinta.

Untuk mengalakkan industri reka cipta di Malaysia ni, kerajaan Malaysia buleh menganjurkan macam kira showroom atau showcase untuk rakyat Malaysia yang kreatif untuk menunjukkan produk2 atau idea mereka. Kat sini ramai pihak boleh memilih untuk mengembangkan produk-produk tempatan. Akan tetapi perkara begini jarang dilakukan tdak seperti di negara barat.

Jika ianya dilaksanakan, kita mampu menjadi negara pengeksport dan mampu meningkatkan pendapatan negara setanding negara barat. Dulu orang kata air tak boleh potong besi, sekarang air pun da boleh potong besi.

Langkah-langkah untuk memulakan reka cipta kebangsaan boleh dicapai jika banyak pihak bersatu padu untuk menjayakannya. Dengan ramainya rakyat Malaysia yang kreatif, kita mampu membina kereta kebal mungkin, kapal perang, kereta guna air dan macam-macam lagi.

Bincang-bincangkan lah Winking Jangan sampai rakyat Malaysia kita yang kreatif ni diambil oleh orang luar untuk bekerja dengan mereka. Sbb ada orang kita gelakkan mereka kata idea mereka mengarut dan sebagainya. Ini pemikiran kolot bole saya katakan pada orang yg suka gelakkan orang.
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:
#2
byk sebab rasanya kenapa malaysia ni kurang skit dalam bab2 rekacipta international ni
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)