Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emas VS sistem Barter
#1
[Image: gold.jpg]

Skang ni kita tgk dari dulu orang galakkan simpan emas, perak dan sebagainya untuk pelan contigency pada masa akan datang. Akan datang tu maksud dia mungkin time tu matawang da collapse ke, tu kita tak tau.

Tapi masalahnya kat sini yang menganggu fikiran den, ambil kira la, kalau matawang da tak boleh pakai, so dorang akan gunakan emas dan perak sebagai matawang tuk gantikan matawang kertas.

Jadi, emas bukannya senang nak dapat, dan pastinya simpanan emas besar2 ni semua kat negara2 barat. Jadi akan berkurang simpanan emas dinegara lain. Bila jadinya camni, collapse matawang, kalau nak tukar barang dgn orang lain contoh nak beli lembu, dorang akan jual dgn emas dgn lembu tuk sekian2 harga.

Pusing-pusing situ, yg ada emas tu jugak yg ada byk emas.. Jadi rasanya last skali, manusia akan gunakan sistem barter balik macam sejarah pernah buat dulu kala. Kiranya, yg pegang emas tu hanya temporary sahaja.. Sbb dia kena keluarkan gold dia tuk trade barang..

Sebab tu ada cerita kalau kat negeri arab, kalau air dgn emas, tak laku emas kat sana Winking
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)