Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cara Buat Server Counter Strike 1.6 (Linux)
#1
Ok, hari ni den nak sharekan cara-cara nak buat server counter strike korang kat server linux.. Server windows cara dia senang je dan tak perlu nak coding-coding ni semua..

Peralatan diperlukan adalah SSH Putty dan WinSCP

Ada beberapa langkah. Jadi kena buat betul2 Winking

1. Korang kena buat directory kat linux korang.

contoh paling femes punya directory

Semua installation akan di buat di folder ini.

Quote:mkdir /usr/hlds

2. Pergi ke folder tersebut dengan menggunakan command

Quote:cd /usr/hlds

3. Download file hldsupdatetool.bin

Quote:wget http://storefront.steampowered.com/downl...tetool.bin

4. Setkan permission pada file tersebut

Quote:chmod +x hldsupdatetool.bin

5. unpack file bin tersebut.

Quote:./hldsupdatetool.bin

6. Sekarang dah ada 3 file. hldsupdatetool.binreadme.txt, dan file untuk update steam server, jadi korang setkan permission juga.

Quote:chmod +x steam

7. Kita kena update tanpa parameter

Quote:./steam

8. Sekarang baru update dengan parameter

Quote:./steam -command update -game cstrike -dir .

Sekarang dia akan download file counter strike tersebut. Amik masa dalam sejam lebih bergantung pada VPS anda.

9. Sekarang ni kita akan crack cs ni untuk dijadikan nonsteamer + steamer. So kalau ada user pakai client celop tu bule masuk Winking

10. Download versi terkini dproto di

Quote:http://www.freakz.ro/forum/dproto-0.9.87...22936.html

untuk dproto ni senang sebab da ada instruction dia.. So korang kena pakai winSCP dia macam filezilla gak senang korang nak upload file atau download file. Download WinSCP dulu

11. Sekarang ni korang pergi masuk kat folder yang korang install CS tadi menggunakan WinSCP ni. masuk dalam folder hlds>cstrike. Dalam cstrike, korang create satu folder nama dia addons.

12. Korang buat 2 file dalam folder addons iaitu metamod dan dproto.

13. dalam folder metamod, korang buat satu lagi folder nama dlls dan satu lagi file plugins.ini so ada dua dalam benda dalam folder metamod kat situ. (dlls) (plugins.ini)

14. Pergi ke folder dproto dan letakkan file dproto yang korang download mnerusi link diatas tadi. So file dia adalah dproto_i386.so

15. Pergi semula ke dalam folder metamod - dan open plugins ini dan letak kod ni di situ

Quote:linux addons/dproto/dproto_i386.so

dan folder dproto.cfg pula anda letakkan di root.. maknanya dia folder hlds - cstrike. Letak ianya disitu.

pada server.cfg yg berada di root cstrike tu anda edit dan letak exec dproto.cfg. dan save Winking

Untuk run server korang pergi ke putty tadi.. dan pergi ke folder cd /usr/hlds

dan runkan dgn taip command ni

Quote:./hlds_run -game cstrike +port 27015 +ip IP KORANG +log +maxplayers 28 +map de_dust2 +sv_lan 1 -secure 0 -binary ./hlds_i686



mengenai tutorial mengenai metamod anda bule pergi disini

http://wiki.amxmodx.org/Installing_AMX_Mod_X_Manually
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:
#2
Tutorial yg detail, hehe :)
Reply
Thanks given by:
#3
senang je buat sebenarnya.. Nak senang lagi guna windows.. tekan2 je da siap
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:
#4
(10-31-2012, 05:15 AM)Wonderweiss Wrote: Ok, hari ni den nak sharekan cara-cara nak buat server counter strike korang kat server linux.. Server windows cara dia senang je dan tak perlu nak coding-coding ni semua..

Peralatan diperlukan adalah SSH Putty dan WinSCP

Ada beberapa langkah. Jadi kena buat betul2 Winking

1. Korang kena buat directory kat linux korang.

contoh paling femes punya directory

Semua installation akan di buat di folder ini.


2. Pergi ke folder tersebut dengan menggunakan command


3. Download file hldsupdatetool.bin


4. Setkan permission pada file tersebut


5. unpack file bin tersebut.


6. Sekarang dah ada 3 file. hldsupdatetool.binreadme.txt, dan file untuk update steam server, jadi korang setkan permission juga.


7. Kita kena update tanpa parameter


8. Sekarang baru update dengan parameter


Sekarang dia akan download file counter strike tersebut. Amik masa dalam sejam lebih bergantung pada VPS anda.

9. Sekarang ni kita akan crack cs ni untuk dijadikan nonsteamer + steamer. So kalau ada user pakai client celop tu bule masuk Winking

10. Download versi terkini dproto di


untuk dproto ni senang sebab da ada instruction dia.. So korang kena pakai winSCP dia macam filezilla gak senang korang nak upload file atau download file. Download WinSCP dulu

11. Sekarang ni korang pergi masuk kat folder yang korang install CS tadi menggunakan WinSCP ni. masuk dalam folder hlds>cstrike. Dalam cstrike, korang create satu folder nama dia addons.

12. Korang buat 2 file dalam folder addons iaitu metamod dan dproto.

13. dalam folder metamod, korang buat satu lagi folder nama dlls dan satu lagi file plugins.ini so ada dua dalam benda dalam folder metamod kat situ. (dlls) (plugins.ini)

14. Pergi ke folder dproto dan letakkan file dproto yang korang download mnerusi link diatas tadi. So file dia adalah dproto_i386.so

15. Pergi semula ke dalam folder metamod - dan open plugins ini dan letak kod ni di situ


dan folder dproto.cfg pula anda letakkan di root.. maknanya dia folder hlds - cstrike. Letak ianya disitu.

pada server.cfg yg berada di root cstrike tu anda edit dan letak exec dproto.cfg. dan save Winking

Untuk run server korang pergi ke putty tadi.. dan pergi ke folder cd /usr/hlds

dan runkan dgn taip command ni




mengenai tutorial mengenai metamod anda bule pergi disini

http://wiki.amxmodx.org/Installing_AMX_Mod_X_Manually

minat main game je Winking
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:
#5
lama juga da tak main game ni
Reply
Thanks given by:
#6
Counter Strike adalah satu permainan lama tetapi bagi saya abadi dan menyediakan lebih banyak kegembiraan berbanding dengan permainan baru yang lain hari ini. Saya benar-benar menyukai permainan ini. Tindakan dibungkus.
Reply
Thanks given by:
#7
tindakan dibungkus ??
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:
#8
dorang da pakai steamCMD. nanti den update tutorial baru Winking
BUKA AKAUN FOREX ANDA DISINI | SERVIS MEMBEKAL DAN MENCETAK PERALATAN T-SHIRT WHATSAPP DI 0183991568
Reply
Thanks given by:
#9
jumpa kat sini. macam menarik Winking

http://freevps.us/thread-12185.html
[Image: 468x60-cloudhosting.jpg]
Reply
Thanks given by:
#10
(01-07-2014, 03:02 PM)Wonderweiss Wrote: tindakan dibungkus ??

Hi Wonderweiss,
Itu tindakan dikemas bukan tindakan dibungkus
Maaf untuk kata yang salah
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)