Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brendan Gan tidak layak
#1
[Image: image.jpg]

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) boleh melupakan terus hasrat untuk melihat bekas pemain Sydney FC, Brendan Gan menyarung jersi The Red Warriors selaku pemain tempatan pada saingan Liga Malaysia (Liga-M), musim depan.

Pengerusi jawatankuasa Status, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Takiyuddin Hassan berkata, badan induk itu menolak permohonan Kafa bagi mendaftarkan Brendan sebagai pemain tempatan kerana lebih memilih taraf kewarganegaraan seseorang pemain berbanding taraf kerakyatan.

“Dalam isu Brendan Gan, kami memutuskan dia tidak boleh didaftar sebagai pemain tempatan. Dia hanya layak di daftarkan sebagai pemain import.

"Jika Kafa mahu guna khidmat Brendan, maka mereka perlu daftar dia sebagai pemain import," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Status Pemain di Wisma FAM Kelana Jaya, semalam.

Jelas Takiyuddin lagi, walaupun benar adanya peruntukan dalam peraturan Statut Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) membolehkannya bermain, namun FAM berpendirian status taraf kewarganegaraan menjadi syarat utama.

“Brendan lahir di Australia, jadi kewarga-negaraannya di sana bukan di sini (Malaysia). Jadi kami memutuskan permohonan Kafa terpaksa ditolak.

“Kesemua persatuan masih mempunyai masa sehingga 17 Disember ini untuk merombak kembali barisan pemain mereka sebelum didaftarkan kepada FAM,” katanya.

Dalam pada itu, ketika ditanya situasi melibatkan Syed Adney Syed Hussein (lahir di Liverpool membesar di Malaysia) dan Junior Eldstal (lahir di Kota Kinabalu membesar di England) Takiyuddin menjawab: “Mungkin selepas ini FAM perlu mengkaji
semula isu berkaitan ini. Apa pun itu tidak bermakna FAM bercanggah daripada Fifa."

Hasil daripada keputusan muktamad FAM itu, kini timbul persoalan bagaimana pula pemain seperti Syed Adney dan Junior mampu beraksi di liga tempatan atas tiket pemain tempatan.

Sebelum itu, Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa, tampil mengumumkan telah mengikat kontrak selama dua tahun dengan pemain Liga Australia (Liga A) berketurunan Malaysia, Brendan Gan.

Memandangkan kini empat kouta import bagi pasukan Kelantan telah diisi, mungkin harapan Brendan untuk beraksi buat pasukan TRW hanya tinggal mimpi.
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)