Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amalan & Petua
#1
a.alaikum kenkawan,
kawan selalu amalkan amalan orang tua2 sebelum turun kelaut. kata orang tua2 kalau nak masuk rumah orang, berilah salam dulu baru masuk. kalau nak ambil barang, minta izin dulu baru ambil. jadi kesimpulan disini setiap tempat ada tuan rumahnya setiap barang pula ada pemiliknya. pemilik segala pemilik dan tuan rumah segala tuan rumah ialah ALLAH TAALA. permulaan segalanya dahuluilah dengan BISMILLAH. amanah air seperti sungai, laut dan sebagainya pula urusan nabi ALLAH KHAIDIR A.S tapi pengghulunya pula RASULALLAH SAW. jadi amalan yang kawan amalkan bila nak turun ke laut ialah:
1.Bacalah BISMILLAH dengan nawaitu yang betul.
2.Bacalah AL-FATIHAH kepada RASULALLAH SAW dgn ikhlas.
3.Bacalah AL-FATIHAH kepada Nabi KHAIDIR dengan niat minta izin.

kalau masuk kerumah orang tanpa izin namanya penceroboh dan pula kalau mengambil barang dari dalamnya tanpa izin penyamun pula namanya jadi elakkan diri kita dari mendapat rezeki yang begini.
kalau diamalkan dengan cara begini hati kita akan aman dan tenang setiap kali berada disungai atau laut dan sebagainya. hasilnya pula kalau sikit pun hati kita puas dan bersyukur dan kalau banyak tu sedekahkanlah kepada jiran2 dan kenkawan dengan hati yang ikhlas. insyaallah urusan lainnya akan mudah, rezeki melimpah serta berkat dan hasil pancing yang lumayan.

Sumber dari:http://wamildin.multiply.com/reviews/item/64
Reply
Thanks given by:
#2
(04-03-2012, 03:09 PM)~Eangel~ Wrote: .........amanah air seperti sungai, laut dan sebagainya pula urusan nabi ALLAH KHAIDIR A.STQ tt, info berguna,,cuma yg atas tu je,,mne dapat?
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)