Portal Komuniti Informasi Malaysia Terkini
BTCClicks.com Banner
Hello There, Guest! Register Login with Facebook

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6 juta tenaga kerja Indonesia di luar negara
#1
Lightbulb 
JAKARTA — Enam juta tenaga kerja Indonesia (TKI) yang sedang berkhidmat di luar negera telah memberi banyak sumbangan kepada negara asal mereka termasuk membantu mengatasi masalah kemiskinan, kata Ketua Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Jumhur Hidayat.

“Jasa TKI luar biasa, ada 6 juta TKI di luar negera. Tugas kerajaan di manapun mengurangi kemiskinan dan pengangguran. Dari wang TKI roda perekonomian boleh bergerak.

"Dari 6 juta TKI yang bekerja di luar negera 30 juta anggota keluarga tidak miskin, TKI juga boleh menggiatkan ekonomi kecil dan sederhana,” katanya ketika bercakap pada satu perbincangan di bangunan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), di sini, semalam.

Jumhur berkata tidak ada kekuatan apapun yang boleh menghalang migrasi ke luar negera kerana ia merupakan alasan struktural dan orang ingin berpindah termasuk kerana perbezaan upah yang lebih layak dan kesejahteraan yang lebih baik. “Di Eropah Timur terdapat ribuan (pihak) yang memerlukan pekerja Indonesia, meski demikian TKI kita sudah ada di 116 dari jumlah 119 negara yang menerima pekerja migran,” katanya.

— BERNAMA
utamamm dad datdat padam..madhyam padam thuchuk thuchuk
khanishtham thudthudiii padam..sursuria pran khatkam..!!!!


[Image: TTU3tZW.jpg]
Reply
Thanks given by:


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)